Zpracované potraviny jsou sice chutné, ale jsou plné přidaných cukrů, nezdravých tuků, rafinovaných sacharidů a umělých přísad, které mohou zničit vaše zdraví.
Hotdogům byste se měli vyhýbat FOTO: Shuterstock
Lékaři navíc varují, že pravidelná konzumace těchto potravin může vést k zánětům, glykaci (která ničí kolagen) a oxidačnímu stresu, což přispívá k předčasnému stárnutí a dokonce ke zkrácení života.
Lékaři Robert Love a Josh Helman nedávno objevili tři potraviny, kterým byste se měli za každou cenu vyhnout, protože mohou „způsobit, že budete vypadat starší“ a dokonce zkracují délku života. Podle nich je třeba se vyhnout salátovým dresinkům, smaženým jídlům a párkům v rohlíku/zpracovanému masu, píše shefinds.
1. Salátový dresink
Mnoho komerčních omáček obsahuje velké množství přidaného cukru, což může vést ke glykaci (přirozený proces v těle, při kterém se cukry, zejména glukóza, vážou na bílkoviny v kůži, jako je kolagen a elastin).
Zatímco saláty jsou obvykle bohaté na živiny, nekvalitní dresinky mohou tyto výhody vyvrátit tím, že tělo zaplaví přísadami, které mají jen malou nebo žádnou výživovou hodnotu.
Dr. Helman říká, že byste se měli vyhnout salátovým dresinkům s vysokým obsahem omega-6, lepku a intenzivním zpracováním.
2. Smažené potraviny
Smažená jídla se obvykle připravují na rafinovaných, zánětlivých olejích, jako je rostlinný, kukuřičný nebo sójový olej. Tyto oleje jsou bohaté na omega-6 mastné kyseliny, které v nadbytku mohou v těle vyvolat chronický zánět. Zánět je spojován s kožními problémy, jako je akné, tmavé kruhy pod očima a předčasné stárnutí, a také se závažnými onemocněními, jako jsou srdeční choroby a úbytek kognitivních funkcí.
3. Hot dogy/zpracované maso
Hot dogy a další zpracované maso patří mezi potraviny, kterým se vyhýbejte. Často obsahují dusičnany a dusitany, což jsou konzervační látky používané pro zvýraznění barvy a prodloužení trvanlivosti. Při pravidelné konzumaci mohou tyto sloučeniny vést k oxidačnímu stresu v těle, který urychluje stárnutí a zvyšuje riziko chronických onemocnění.
Zpracované maso má vysoký obsah nasycených tuků a sodíku, o nichž je známo, že vyvolávají záněty. Chronický zánět ovlivňuje nejen vnitřní zdraví, ale projevuje se i navenek v podobě mdlé pleti, tmavých kruhů a předčasných vrásek.
Dr. Helman říká, že mají „nitrosaminy, které mohou vést k rakovině“.