Salát Fatoush Složení:
- zelený salát;
- 3 rajčata;
- 3 malé okurky;
- 6 ředkviček;
- 1 paprika;
- svazek zelené cibule;
- svazek petrželky;
- svazek zelené máty;
- 3 libanonské pórky;
- půl sklenice olivového oleje;
- půl sklenice citronové šťávy;
- 1 stroužek česneku, rozdrcený;
- sumac, načervenalé koření s kyselou příchutí (není povinné přidávat).
Salát nakrájejte na šupiny, rajčata, ředkvičky a okurku na nepříliš malé kostičky. Zelenou cibulku, petrželku a mátu také nekrájejte příliš najemno. Chilli papričky nakrájejte na drobné kostičky. Pokud nemáte mátu kopinatou, můžete pro ochucení použít sušenou a nasekanou mátu. Všechny tyto ingredience dejte do mísy a v samostatné misce smíchejte citronovou šťávu s olejem a rozdrceným česnekem.
Poté nakrájejte libanonskou papriku na malé čtverečky na prkénku a osmahněte je na pánvi, ve které jste nechali rozehřát olej, ale na mírném ohni. Smažte je z obou stran dozlatova a dokřupava. Po vyjmutí je položte na talíř vyložený ubrousky, aby se vsákl přebytečný olej. Ti z vás, kteří dávají přednost dietnějšímu salátu, mohou nakrájené kousky pórku zapéct v troubě na plechu. Poté přidejte již připravenou šťávu z olivového oleje, citronu a česneku a promíchejte ji se zeleninou.
Nakonec přidejte navrch krokety z libečku. Salát osolte, jakmile ho sníte, aby zelenina nezměkla.