Správné pořadí jídel u stolu: jak se rychleji nasytit a mít pod kontrolou chutě na jídlo

Řazení jídel, resp.
konzumace jídla v určitém pořadí může mít významný dopad
na kontrolu glykémie, chuť k jídlu a další.

Jíst jídlo v určitém pořadí je důležité FOTO: Shutterstock

Dietologové a lékaři
již léta propagují důležitost vyvážené stravy, která vyživuje organismus.
a snižuje riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby.
a obezity. To znamená jíst různé potraviny, aby
získat základní živiny, jako jsou vitamíny a minerály, a
se obvykle skládá z libových bílkovin, ovoce a zeleniny, zdravých tuků a vitamínů.
celozrnných výrobků. Velmi však záleží na pořadí, v jakém jídlo jíme.
hodně, jak uvádí portál Yahoo Life.

Někteří vědci tvrdí, že
že řazení jídel za sebou je účinnou dietní strategií, zejména pro
prevenci a léčbě cukrovky a obezity.

„Tento přístup není
jen módní – je založen na skutečných vědeckých poznatcích.“
říká bylinkářka Michelle
Sands, zakladatelka a generální ředitelka společnosti Glow Natural Wellness.

Jak funguje sekvencování
jídel?

Sekvencování tabulek je
relativně jednoduchá strategie. Její podstatou je, že byste měli
jíst potraviny v určitém pořadí – tedy jíst bílkoviny,
zdravé tuky a zeleninu s vysokým obsahem vlákniny, která neobsahuje škrob a je bohatá na vlákninu, a teprve poté jíst
rafinovanými sacharidy, jako je bílý chléb a bílá rýže, nebo potravinami, které
z bílé mouky nebo s přidaným cukrem.

K snídani nebo pozdní snídani, zkuste toto:

-Začněte vejci s vysokým obsahem
bílkovinami, uvařenými podle vaší chuti

-Pak jezte ovoce
čerstvé nebo mražené, abyste získali vlákninu

-Nakonec dokončete
plátkem celozrnného toastu, palačinkami nebo sušenkami.

Oběd, můžete jíst

Malý zelený salát nebo nějaký
pečenou zeleninu

Dále si dejte
sendvič s tuňákem nebo krůtím masem na celozrnném chlebu.

Dr. Lisa Shah, vedoucí lékařka společnosti
Twin Health, řekla serveru Yahoo Life, že je příznivkyní sekvenčního stravování.

K večeřidoporučuje něco takového:

Začněte salátem nebo
jinou neškrobovou zeleninou bohatou na vlákninu.

Pak si dejte hamburger bez
houskou nebo jiným zdrojem bílkovin

Následně si dejte malou porci
chipsů nebo jiné potraviny bohaté na sacharidy.

Na závěr si dejte dezert, pokud
chcete

Jaký je přínos
jíst jídlo v určitém pořadí?

Prostřednictvím „předzásobení
bílkovinami, zdravými tuky a vlákninou může vaše tělo
zpomalit vyprazdňování žaludku, zvýšit sekreci inzulínu a snížit hladinu inzulínu.
vzestupy hladiny cukru v krvi. Zde se podívejte na výhody sekvenčního příjmu potravy
jídla:

Zlepšuje kontrolu
glykémie

Hyperglykémie (glykémie
) je rizikovým faktorem pro vznik diabetu. Zlepšení
velké změny glykémie (cukru v krvi) po jídle.
snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Pořadí jídel může
také zlepšit kontrolu glykémie u osob se stávajícím diabetem.

Sands dodává: „Tento
je důležité pro zdraví metabolismu, hormonální rovnováhu, řízení
regulaci hmotnosti a dokonce i duševní jasnost“.

Řazení jídel může
zabránit přejídání

Doplněním bílkovin a
a vlákninou, můžete pocítit pocit sytosti nebo plnosti.
a tím se sníží pravděpodobnost, že se budete přejídat.
Požití bílkovin jako první také zvyšuje vylučování GLP-1.
(stejný GLP-1, který stimulují oblíbené léky na hubnutí,
jako je Ozempic), který se podílí na regulaci chuti k jídlu.

„Jedná se o strategii
strategie pro regulaci tělesné hmotnosti, zejména ve středním věku, kdy
může dojít k poruchám regulace signálů chuti k jídlu v důsledku hormonálních změn.“
Sands říká.

Pomáhá omezit chutě
chutě na jídlo

S lepší kontrolou
cukru v krvi, můžete pociťovat méně chutí k jídlu. Rychlý vzestup
vysoké hladiny cukru v krvi může vyvolat uvolňování dopaminu, který způsobuje, že se cítíte
cítit dobře. To může vyvolat chuť na velmi chutné potraviny,
s vysokým obsahem tuku a cukru a v některých případech může vést k závislosti.
závislost na jídle.

„Stabilní glykémie snižuje
výkyvy hladu a chuti na sladkosti nebo svačiny.“
Shah říká.

Sekvencování jídla pomáhá
úsilí o hubnutí

Strategie stravování může
zlepšit obezitu díky zvýšené sekreci GLP-1, který potlačuje chuť k jídlu.
chuť k jídlu a může snížit příjem energie. Sekvence jídel tedy
může být prospěšné pro ty, kteří chtějí zhubnout. Malá studie
v Japonsku zjistila, že řazení jídel za sebou bylo účinnější pro
snížení hmotnosti než intervence zaměřené na vyváženost jídel v
u lidí s prediabetem.

Může pomoci snížit
chronický zánět

Vysoké hladiny
cukru v krvi může vést k chronickému zánětu, který je spojen s chronickým zánětem.
stavy, jako jsou srdeční choroby, a může ohrozit imunitní systém. S
však může konzumace zdravých potravin v určitém pořadí pomoci.
udržet hladinu cukru v krvi stabilní, což může snížit
zánětu.

Závěr

Sekvencování jídla je
jednoduchý nástroj, který může použít každý a který může zlepšit
zdraví, pokud se bude pravidelně praktikovat.

„Změna pořadí
jídla – bez vyloučení sacharidů – může vést ke zlepšení kvality jídla.
měřitelnému zlepšení kontroly glykémie“,
Shah říká. „Sekvencování jídla je strategie
jednoduchá, nenáročná a nákladově efektivní strategie, která může být zvláště cenná při
léčbě diabetu v reálném světě.“

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Čínské bistro CAI FU JIU JIA

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: