Velikonoční svátky jsou pro mnohé časem požitkářství. Pokud jste si letos dopřáli příliš mnoho dobrot, možná budete potřebovat detox, říkají odborníci na výživu.
Nakrájená zelenina vhodná pro detoxikaci FOTO: Pixibay
Naše tělo se denně přirozeně detoxikuje a klíčem k tomu, abychom mu pomohli s detoxikací, je poskytnout mu širokou škálu potravin, které obsahují sloučeniny podporující detoxikační procesy, uvádí portál homebeautiful.com.au.
Zde je několik klíčových potravin a složek, které byste podle odborníků na výživu měli nabídnout svému tělu, abyste podpořili zdravou detoxikaci:
-Voda je potřebná pro podporu trávicího systému a stabilizaci chuti k jídlu. Vodu pijte pravidelně po celý den a přidejte do ní čerstvou okurku, mátu a jahody, aby vám lépe chutnala.
-Vhodné je dát si pauzu od alkoholu. Nahraďte ho zdravými alternativami, jako je kombucha nebo minerální voda s čerstvým ovocem a bylinkami.
-Každé jídlo doplňte zdrojem vlákniny: zdravá střeva jsou nezbytná pro vylučování odpadních látek.
-Zkuste oves k snídani, sladké brambory k obědu a rýži k večeři.
-Ochutnejte čerstvé ovoce, konopná semínka a zeleninu s omáčkou z hummusu.
-Dávejte cizrnu, čočku, fazole do salátů nebo dušené zeleniny.
-Doplňte svůj jídelníček potravinami bohatými na přírodní látky, které podporují zdraví jater, včetně hořké zeleniny (pampeliška, čekanka, řeřicha, rukola), kapustovité zeleniny (brokolice, zelí, růžičková kapusta), červené řepy a kurkumy.
-Z červené řepy lze připravit šťávu, opéct ji a přidat do salátů nebo z ní připravit zálivku.
-Zkuste si jako zdravou přílohu opéct oblíbené kapustovité ořechy.
-Zařaďte hořkou zeleninu do základu salátů nebo ji osmažte přímo na závěr, aby zavadla.
-Používejte kurkumu do koktejlů, salátových zálivek, dipů a omáček.
-Každé jídlo doplňujte libovým zdrojem bílkovin: játra fungují na bázi aminokyselin, potřebujeme pravidelně jíst bílkoviny, aby játra mohla vykonávat svou práci.
-Mezi běžné zdroje bílkovin patří maso, vejce, mléčné výrobky, ořechy/semena a luštěniny.