Jaké ingredience jsou potřeba na tento úžasný dort?
Ingredience na střed
- 4 vejce
- 240 ml rostlinného oleje (slunečnicového nebo řepkového)
- 200 g bílého cukru
- 200 g hnědého cukru
- 1½ lžičky vanilkového extraktu
- 250 g bílé mouky
- 1 lžička sody bikarbony
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 čajová lžička mleté skořice
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- 120 ml neslazené jablečné omáčky (nebo jogurtu jako alternativy)
- 300 g strouhané mrkve
- 100 g nasekaných, lehce opražených pekanových ořechů
Ingredience na tvarohovou polevu
- 115 g měkkého másla
- 225 g smetanového sýra (typ Philadelphia)
- 480 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g pekanových ořechů na ozdobu
Jak připravit
- Příprava trouby – Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte plech o rozměrech 23 x 33 cm pečicím papírem.
- Ve velké míse vyšlehejte vejce s olejem, bílým cukrem, hnědým cukrem a vanilkou dohladka.
- Vmíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a koření. Dobře promíchejte.
- Přidejte jablečnou omáčku, nastrouhanou mrkev a opražené pekanové ořechy. Jemně promíchejte stěrkou.
- Směs nalijte do formy a pečte 40-50 minut. Zkontrolujte pomocí špejle: pokud vyjde čistá, je koláč hotový.
- Připravte si polevu. Vyšlehejte máslo a smetanový sýr do hladka. Postupně přidejte moučkový cukr a vanilku a vymíchejte dohladka.
- Dort nechte zcela vychladnout. Potřete polevou a pro větší křupavost posypte pekanovými ořechy.
Tento koláč se skvěle hodí k horké ranní kávě nebo večer k voňavému čaji. Pro větší požitek přidejte ke každému kousku kopeček vanilkové zmrzliny.
Dort, který říká „domácí“, ale vypadá jako upečený v pekárně – přesně takový by měl dobrý dezert být.