Blog – Čínské bistro CAI FU JIU JIA

Recept na nejchutnější dezert. Mrkvový dort. Jeho příprava je velmi rychlá

Jaké ingredience jsou potřeba na tento úžasný dort?

Ingredience na střed

  • 4 vejce
  • 240 ml rostlinného oleje (slunečnicového nebo řepkového)
  • 200 g bílého cukru
  • 200 g hnědého cukru
  • 1½ lžičky vanilkového extraktu
  • 250 g bílé mouky
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 120 ml neslazené jablečné omáčky (nebo jogurtu jako alternativy)
  • 300 g strouhané mrkve
  • 100 g nasekaných, lehce opražených pekanových ořechů

Ingredience na tvarohovou polevu

  • 115 g měkkého másla
  • 225 g smetanového sýra (typ Philadelphia)
  • 480 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g pekanových ořechů na ozdobu

Jak připravit

  1. Příprava trouby – Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte plech o rozměrech 23 x 33 cm pečicím papírem.
  2. Ve velké míse vyšlehejte vejce s olejem, bílým cukrem, hnědým cukrem a vanilkou dohladka.
  3. Vmíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a koření. Dobře promíchejte.
  4. Přidejte jablečnou omáčku, nastrouhanou mrkev a opražené pekanové ořechy. Jemně promíchejte stěrkou.
  5. Směs nalijte do formy a pečte 40-50 minut. Zkontrolujte pomocí špejle: pokud vyjde čistá, je koláč hotový.
  6. Připravte si polevu. Vyšlehejte máslo a smetanový sýr do hladka. Postupně přidejte moučkový cukr a vanilku a vymíchejte dohladka.
  7. Dort nechte zcela vychladnout. Potřete polevou a pro větší křupavost posypte pekanovými ořechy.

Tento koláč se skvěle hodí k horké ranní kávě nebo večer k voňavému čaji. Pro větší požitek přidejte ke každému kousku kopeček vanilkové zmrzliny.

Dort, který říká „domácí“, ale vypadá jako upečený v pekárně – přesně takový by měl dobrý dezert být.

Exit mobile version