Blog – Čínské bistro CAI FU JIU JIA

Pití šampaňského by mohlo snížit riziko srdeční zástavy, naznačuje nová studie

Podle první studie svého druhu na světě by pití šampaňského, strava bohatá na ovoce, udržování zdravé tělesné hmotnosti a pozitivní přístup k životu mohly pomoci snížit riziko srdeční zástavy.

Pití šampaňského by mohlo snížit riziko srdeční zástavy, naznačuje nová studie FOTO iStock

Miliony lidí na celém světě každoročně umírají na zástavu srdce, což je stav, kdy srdce náhle přestane pumpovat krev do těla. Příčinou je nebezpečná srdeční arytmie, kdy elektrický systém srdce přestane správně fungovat. Bez okamžité léčby, například kardiopulmonální resuscitace, postižení umírají, píše The Guardian.

Studie identifikovala 56 neklinických rizikových faktorů spojených se srdeční zástavou, mezi které patří životní styl, fyzická měření, psychosociální faktory, socioekonomický status a místní prostředí. Mezi těmito faktory a prevencí významného počtu případů byla zjištěna silná souvislost.

Výzkumníci zjistili, že významnou ochrannou roli může hrát vyšší konzumace šampaňského a bílého vína, zvýšený příjem ovoce, udržování pozitivní nálady, kontrola hmotnosti a krevního tlaku a vyšší dosažené vzdělání. Došli k závěru, že 40 až 63 % případů srdeční zástavy lze předejít zvládnutím 56 rizikových faktorů. Výsledky byly zveřejněny v časopise Canadian Journal of Cardiology.

Renjie Chen, spoluautor studie a výzkumný pracovník na Fudanské univerzitě v Šanghaji, uvedl: „Vědci se domnívají, že je možné, aby se v případě, že se vyskytnou problémy s kardiovaskulárním selháním, tato rizika odstranila: „Pokud je nám známo, jedná se o první studii, která komplexně zkoumá souvislosti mezi neklinickými modifikovatelnými rizikovými faktory a výskytem srdeční zástavy. Překvapil nás vysoký podíl (40-63 %) případů, kterým by bylo možné zabránit zlepšením rizikového profilu.“

Jak studie probíhala

Výzkumníci analyzovali údaje od více než 500 000 osob z britské Biobanky, velké biomedicínské databáze ve Spojeném království. Z nich 3 147 utrpělo srdeční zástavu během průměrného 14letého období sledování.

Koordinátor studie Huihuan Luo, rovněž z Fudan University, vysvětlil: „Všechny předchozí studie rizikových faktorů srdeční zástavy byly založeny na hypotézách a zaměřovaly se na omezený počet faktorů vybraných na základě předchozích znalostí. Provedli jsme asociační studii v celém rozsahu expozice, která zkoumala vztah mezi širokou škálou environmentálních expozic a zdravotními následky s využitím údajů z britské biobanky, a následně jsme provedli mendelovskou randomizační analýzu k posouzení příčinných vztahů.“

„Studie identifikovala významné souvislosti mezi různými modifikovatelnými faktory a srdeční zástavou, přičemž největší vliv na prevenci případů měla změna životního stylu.“

Podle studie by odstranění nejnepříznivější třetiny z 56 rizikových faktorů mohlo zabránit 40 % případů srdeční zástavy. Pokud by se odstranily dva ze tří nejškodlivějších faktorů, míra prevence by se zvýšila na 63 %.

Rozpor se současnými doporučeními

Nicholas Grubic z Torontské univerzity a Dakota Gustafson z Královské univerzity v kanadském Ontariu v souvisejícím úvodníku napsali: „Jedním z nejzajímavějších výsledků studie je kardioprotektivní účinek spojený s konzumací šampaňského a bílého vína, který zpochybňuje dlouholeté předpoklady o specifických přínosech červeného vína.“

„Biologické mechanismy, které jsou základem tohoto účinku, nejsou zatím jasné, ale tyto výsledky posilují myšlenku, že přínosy mírné konzumace alkoholu mohou být komplexnější, než se dosud předpokládalo.“

Domněnka, že šampaňské a bílé víno mohou mít příznivé účinky, je však v rozporu se současnými doporučeními.

British Heart Foundation upozorňuje, že změna životního stylu může snížit riziko srdeční zástavy. Patří mezi ně snížení konzumace alkoholu, zanechání kouření, zdravá strava, užívání léčby předepsané lékařem a pravidelná fyzická aktivita.

Exit mobile version