Chléb je jednou z nejoblíbenějších potravin na světě, kterou většina z nás jí téměř každý den. Navzdory své oblíbenosti však může mít některé komerční pečivo i nepříznivé účinky na naše zdraví. V této souvislosti nám odbornice Mihaela Bilićová prozradí, který druh komerčního chleba je pro organismus nejškodlivější.
Mnoho z nás jí chléb každý den, třeba jen jeden krajíc, ale je třeba si uvědomit, že může mít negativní vliv na naše zdraví. Proto je nezbytné pečlivě si přečíst etiketu výrobku, než jej přidáte do nákupního košíku.
Potraviny na velikonočním stole, které mohou způsobit velké problémy. Oblíbené u Rumunů. Poplašný signál od odborníků na výživu
„Jak vypadá čisté označování? Nepoužívají se žádné premixy a druhy mouky jsou uvedeny jednotlivě v sestupném pořadí podle jejich přítomnosti ve výrobku. Jediným povoleným přídavkem je přídavek semen,“ vysvětlil.
Co je třeba vědět při nákupu
Podle odborníka na výživu má skutečně dobrý chléb vzdušnou drobenku a mírně pružnou konzistenci.
„Pozor, existuje také chléb „připravený“ z májky, v tomto případě je kypřidlem vlastně droždí, smíchané se suchou a neaktivní májkou. Doba kynutí je 48-72 hodin, což je nezbytné pro mléčné kvašení, které pomáhá předtrávit lepek a neutralizuje některé fytáty v mouce,“ dodává Mihaela Bilič.