Blog – Čínské bistro CAI FU JIU JIA

Látky v potravinách, které zvyšují riziko vzniku cukrovky II. typu. Škodlivé kombinace přídatných látek v ultrazpracovaných potravinách

Týmy vědců zabývajících se zdravím zjistily, že dva typy kombinací běžných potravinářských přídatných látek, tj. těch, které se nacházejí v mnoha ultrazpracovaných potravinách, jež jsou k dostání v obchodech, mohou zvyšovat riziko cukrovky druhého typu.

Kombinace přídatných látek v ultrazpracovaných potravinách nám mohou způsobit onemocnění archiv FOTO

Je dobře známo, že ultra zpracované potraviny, jako jsou uzeniny, salámy, chipsy, sycené nápoje a mnoho dalších, nejsou pro tělo zdravé. Nový výzkum ukazuje, že dva typy kombinací nejčastěji používaných přídatných látek v ultrazpracovaných potravinách mohou vést k cukrovce 2. typu. Vědci zveřejnili typy přídatných látek a jejich názvy.

Nemoc z nezdravého životního stylu

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že diabetes mellitus má na světě více než 830 milionů lidí a v 90 % případů se jedná o diabetes II. typu. Jinými slovy, hlavní příčinou je nezdravý životní styl, zejména nezdravá strava. Podle odborníků je jednou z příčin strava sestávající ze zpracovaných a ultrazpracovaných potravin.

Studie z března 2023 došla k závěru, že přibližně 60 % balených potravin a nápojů prodávaných například ve Spojených státech obsahuje potravinářská aditiva, jako jsou barviva, zvýrazňovače chuti, umělá sladidla a konzervační látky. Proto vědci dospěli k závěru, že ve skutečnosti jsou všechny tyto přídatné látky v ultra zpracovaných potravinách zodpovědné za zvýšený výskyt cukrovky II. typu. Alespoň to vyplývá ze studie o vlivu emulgátorů v potravinách z roku 2024, která byla zveřejněna v odborném časopise The Lancet. Jiná studie, provedená o rok dříve, zjistila negativní vliv umělých sladidel. Nebylo však zjištěno, že by kombinace přídatných látek zvyšovala riziko vzniku cukrovky II. typu.

Kombinace přídatných látek, která zvyšuje riziko diabetu II. typu

V nejnovější lékařské studii se zřejmě podařilo nalézt dva typy aditivních směsí, o nichž se předpokládá, že zvyšují riziko vzniku cukrovky II. typu. Studie byla prováděna v letech 2009-2023 na vzorku 109 000 dospělých osob v průměrném věku 43 let. Vědci zjišťovali, jakým typům potravinářských přídatných látek byly zkoumané osoby po dobu studie vystaveny, a především složení potravin, které jedly.

„Několik experimentálních studií nastolilo otázku možné interakce mezi přídatnými látkami, zejména pokud jsou smíchány v přípravku, a jejich vlivem na zdraví, včetně metabolického zdraví. Epidemiologické údaje o lidech však chybí. Proto je naším cílem identifikovat směs potravinářských přídatných látek a studovat jejich souvislost s výskytem diabetu II. typu.“Dr. Mathilde Touvier, vedoucí výzkumného týmu v oddělení nutriční epidemiologie Národního institutu zdraví a lékařského výzkumu ve Francii, uvedla pro Medical News Today.

Po ukončení sběru dat byla data zpracována. Po dokončení studie výzkumný tým pod vedením Mathilde Touvierové identifikoval dva typy přídatných směsí, které mohou být spojeny se zvýšeným rizikem diabetu II. typu. První z těchto směsí přídatných látek se skládá z emulgátorů, jako je modifikovaný škrob, pektin, guma guar, karagenan, polyfosfáty a xantamová guma, a dále z konzervačních látek, jako je sorban draselný a barvivo kurkumin.

„Většina těchto potravinářských přídatných látek je markerem ultra zpracovaných potravin, emulgátorů, umělých sladidel a barviv (…) Zde pozorované směsi jsou výsledkem jak složení potravin s více přídatnými látkami, tak i spojení různých druhů potravin běžně konzumovaných společně“.uvádí Touvier pro stejnou publikaci.

Druhou směs přídatných látek spojovaných se zvýšeným rizikem vzniku cukrovky I. typu tvoří okyselující látky a regulátory kyselosti, jako je kyselina citronová, barviva, jako je amoniakový karamel, umělá sladidla, jako je aspartam a sukralóza, a také některé emulgátory.

Exit mobile version