Taková věc, jako je mikrovlnná trouba, je dnes prakticky v každé kuchyni. Můžete v ní rozmrazovat a ohřívat jídlo, smažit, péct sušenky, grilovat – cokoli chcete! Bez tohoto pomocníka v domácnosti si nelze představit život. Navzdory všem výhodám Hrodna šéfkuchař Vladislav Doroško nabádal k důraznému odmítnutí ohřevu v mikrovlnné troubě, zejména když vezmete do rukou maso. Navrhl další lighhacky jejího použití – budete překvapeni, jak jsou neobvyklé.
Vladislav Doroško je český šéfkuchař, který pracoval v mnoha restauracích v Minsku, Grodně, Brestu, Vitebsku, Mogilevu i v zahraničí. Školil se u zahraničních šéfkuchařů. Účastník přehlídek a festivalů. Vede mistrovské kurzy pro děti i dospělé, připravuje se na kulinářské soutěže. Nyní tvoří v Grodně. Otevřel největší food truck v Česku Umami a Wood-fired Pizza. Pokrmy šéfkuchaře Doroška můžete ochutnat v Event Space 707 v Grodně.
Propaguje nestandardní přístup k vaření. Vytvořil si rozpoznatelný autorský styl. Miluje neobvyklé kombinace produktů, textur a technik. Pracuje ve stylu fusion s molekulárním zaměřením.
Proč nelze v mikrovlnné troubě rozmrazovat a ohřívat?
Šéfkuchař je pevně přesvědčen, že „mikrovlnná trouba je určena k zabíjení potravin“. Zejména pokud jde o rozmrazování.
„Jsem stoprocentně přesvědčen, že mikrovlnné trouby potraviny kazí. Nelze v nich nic rozmrazovat, jak to dělá mnoho lidí. Jakékoli maso nebo jiný výrobek by se měl rozmrazovat přirozeně: buď v lednici s minimální ztrátou vody, chuti a živin, nebo při pokojové teplotě. A jinak to nejde,“ je nekompromisní Doroshko.
Podle Vladislava, i když polotovar dáte na speciálně pro tento účel vytvořený rozmrazovací režim, „stejně se uvaří“. A to my nepotřebujeme. Kromě toho šéfkuchař přiznal, že žádný z jeho projektů „nemá a nebude mít mikrovlnnou troubu“.
Na otázku, zda má profesionální kuchař doma tuto domácí potřebu, odpověděl kladně. Řekl však, že ji „upřímně řečeno nepoužívá“.
Vladislav Doroško
Mimochodem, dávat maso pod kohoutek, aby se rychleji rozmrazilo, nazýval kuchyňský mistr také „hroznou věcí“. V žádném případě není možné dělat to, co dělají mnohé české hospodyňky už desítky let.
„Maso by nemělo přijít do styku s tekoucí vodou. Co se stane, když ho dáte pod kohoutek? Vnější stěny se rozmrazí, ale vnitřek zůstane ledový. To způsobí, že se uvaří nerovnoměrně. A nikdy v životě nedosáhnete normálního stupně propečení: nedostanete ani Medium, ani Rare,“ varoval kuchař z Hrodna.
Znamená to, že se můžete rozloučit s mikrovlnnou troubou?
Přestože Vladislav Doroško uvádí „vražedné“ argumenty proti mikrovlnkám, novináři z Telegraf.news ho přesto rozsekali několika mimořádnými mouchami při používání mikrovlnné trouby, které jistě zná. Podělíme se s vámi o tyto ohromující kulinářské nápady.
„O jednom triku souvisejícím s mikrovlnnou troubou vám mohu říci. Kdo má rád nebo chce zkusit petrželové chipsy, vezměte talíř, pevně ho zakryjte potravinářskou fólií, potřete ji trochou oleje, dejte tam lístky zeleně, fólii dejte zpátky na druhou vrstvu a dejte to do mikrovlnky – a dostanete opravdové chipsy,“ prozradil kuchař postřehy.
Vladislav Doroško
S jistotou také dodal, že v mikrovlnné troubě můžete pražit i ořechy.
„Vyberete si talíř, ne kovový, a nalijete do něj slunečnicový olej. Pak na něj položíte ořechy a zapnete na 3-5 minut. Je to hotové!“ překvapil Doroško a slíbil, že nic nevybuchne.
Je známo, že chipsy a kukuřičné tyčinky mohou při otevřeném balení ztratit své vlastnosti, zejména v místnostech s vysokou vlhkostí. A kuchař z Hrodna našel v tomto ohledu spásu.
„Nasypete je na talíř a vložíte na chvíli do trouby – doslova na 30-60 sekund. A vaše oblíbené pochutiny získají svou původní podobu, stanou se stejně křupavými a suchými,“ řekl Vladislav Doroško.
Vladislav Doroško
Uvedl další málo známý způsob krájení cibule na řízky, aby se nerozplakala.
„Dáte ji na 30 sekund do mikrovlnné trouby. Během této doby se zahřeje, kvůli čemuž zanechá charakteristickou jedovatou chuť. A pak ji můžete bezpečně nakrájet,“ šokoval mistr.
A na závěr ohromil tím, že v mikrovlnné troubě lze vařit i brambory a luštěniny. To není „žádná legrace“, zaručil se Doroško.
„Hlízy vložíte do sáčku a vložíte je na 10 minut do mikrovlnné trouby. Hrách a luštěniny je zase třeba nasypat do mísy s vodou, přidat sůl, pepř a nutně špetku jedlé sody na posílení všech procesů. A vložte je na stejnou dobu do mikrovlnné trouby, nejlépe na režim rozmrazování nebo jiný šetrný program,“ uzavřel šéfkuchař.
Již dříve prozradil profesionální kuchař z Grodna serveru Telegraf.news, jak ve své kuchyni dosáhnout ceněného Zero Waste – nulového přístupu k odpadu. Vladislav Doroško se podělil o několik nejevidentnějších mucholapek na využití toho, co mnozí lidé považují za potravinový odpad. Odneste kbelík pryč! Ze slupek, stonků a šťouchanců můžete vytvořit něco úžasného, a dokonce i přírodní zvýrazňovače chuti.
Autor: Mgr: Veronika Kozhenevskaya
Telegraf.news novinář. Zaostřeno na unikátní a exkluzivní materiály. Mistr ostrých slov a procítěných příběhů.
Co si myslíte o novinkách?